Kosten AED

Wat zijn de kosten van een AED en welke bijkomende kosten heb je daarnaast nog bij de aanschaf en het onderhoud van een AED? Dit is onder andere afhankelijk van welk merk, model en type AED je koopt en de levensduurt en vervangingskosten van de batterij en de elektroden van de AED. Natuurlijk wil je ook een goede garantietermijn op je AED, als deze in een uitzonderlijk geval toch eerder stopt met werken dan verwacht. Bekijk de kosten van een AED dus altijd over de totale gebruikstermijn, kijk niet alleen naar de aanschafprijs ervan.


Kosten AED inzet


Bij de inzet van AED worden er natuurlijk ook kosten gemaakt. Elektroden moeten na verbruik worden vervangen en soms geldt dit ook voor de batterij. Deze kosten zouden vergoed moeten worden door de zorgverzekering van het slachtoffer, maar in de praktijk is er toch veel terughoudendheid om het slachtoffer met kosten op te zadelen. Deze zijn door het eigen risicio dan vaak alsnog voor het slachtoffer zelf. Daarom heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaald dat deze kosten om de AED weer gebruiksklaar te maken makkelijk vergoed moeten worden. Deze kosten zijn vanaf 1 januari 2018 te declareren bij de Regionale Ambulancevoorziening, die de kosten voor het weer gebruiksklaar maken van de AED vergoedt aan de eigenaar.


Kosten AED onderhoud


Een AED vergt over het algemeen weinig onderhoud, alleen moeten de batterijen en de elektroden dus sporadisch worden vervangen. Ook al wordt de AED dus niet gebruikt, toch worden er kosten gemaakt omdat batterijen niet oneindig lang meegaan. Bij de inzet van een AED komen daar dus kosten bovenop, omdat elektroden maar één keer gebruikt kunnen worden. Bij de berekening van de totale kosten van een AED wordt vaak uit gegaan van een totale levensduur van 10 jaar, waarbij het apparaat niet wordt gebruikt. Hieronder een overicht van de totale kosten over een levensduur van 10 jaar inclusief onderhoud:


AED prijslijst

*De berekening van de totale kosten -per 10 jaar inclusief onderhoud en werkelijke kosten per jaar- is gebaseerd op het goedkoopste op internet af te sluiten abonnement. Hierbij is ons uitgangspunt een on-site servicepakket van €139,- per jaar. Deze gehanteerde prijs is exclusief bijkomende kosten voor batterijen en elektrodes. CardiAid hanteert een vaste prijs van €149,- per jaar waarbij de kosten van alle materialen zijn inbegrepen.